Ρύζι Carnaroli και Arborio

Δύο ιταλικές ποικιλίες ρυζιού στο πιάτο σας από την Gradona

Για μία ακόμα χρονιά η εταιρεία Gradona φέρνει στο πιάτο σας το ρύζι Carnaroli. Μια πολύ ποιοτική και γευστική, ιταλική ποικιλία. Επιπλέον φέτος η εταιρεία μας προχώρησε και στην παραγωγή της επίσης διάσημης ιταλικής ποικιλίας Arborio στο Καλοχώρι, Θεσσαλονίκης.

Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές οι ποικιλίες και γιατί να τις προτιμήσουμε σε σχέση με τις πιο κοινές όπως το ρύζι τύπου Καρολίνα.

Carnaroli :

Καρναρόλι
Ρύζι Καρναρόλι GRadona

Πρόκειται για μια μεσαίου κόκκου ποικιλία, η οποία άρχισε να καλλιεργείται στις περιοχές τις Παβίας και της Νοβάρας στην βόρεια Ιταλία. Προήλθε από διασταύρωση των ποικιλιών Vialone nano και Lencino.

Πήρε το όνομα της από τον Emiliano Carnaroli, καθηγητή γεωπονίας, ο οποίος μετά από μελέτες ανακάλυψε αυτήν την νέα ποικιλία ρυζιού το 1945.

Η carnaroli χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα αμύλου στον κόκκο του ρυζιού. Η ελληνικής παραγωγής ποικιλία carnaroli από την Gradona έχει περιεκτικότητα αμύλου περίπου 89%, καθιστώντας το ένα πολύ πλούσιο διατροφικά προϊόν.

Θεωρείται μία από της πιο εκλεκτές ποικιλίες ρυζιού και συχνά αναφέρεται ως “ο βασιλιάς του ρυζιού”.

Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή ριζότου, καθώς κρατάει καλύτερα την μορφή και τα αρώματα του στο αργό μαγείρεμα που απαιτείται για το ριζότο.

Το ριζότο με ρύζι carnaroli από την Gradona έχει πολύ πλούσια γεύση και “αιχμαλωτίζει” τα αρώματα. Αυτό οφείλεται στο υψηλό ποσοστό αμυλόζης στους κόκκους του ρυζιού που δίνει στο ριζότο μια κρεμώδη υφή. Το άμυλο αποτελείται από δύο πολυσακχαρίτες, την αμυλοπηκτίνη (70-80%) και την αμυλόζη (20-30%). Η αμυλόζη είναι πρακτικά αδιάλυτη στο νερό. Όσο περισσότερη αμυλόζη έχει το άμυλο του ρυζιού τόσο πιο εύκολα ζελατινοποιείται, δηλαδή διατηρεί την υφή του κατά το βράσιμο (δεν λαπαδιάζει).

Arborio : Πρόκειται για μία ποικιλία με μικρό μέγεθος κόκκου. Πήρε το όνομά της από την πόλη Arborio στην βόρεια Ιταλία όπου καλλιεργείται κυρίως.

ρύζι

Ιδανικό για ριζότο και ρυζόγαλο, καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αμυλόζη, έχει μία υπέροχη κρεμώδη υφή και συγκρατεί όλα τα συστατικά του ριζότου (μυρωδικά κτλπ) καθιστώντας το ιδιαίτερα γευστικό.

Η Gradona σας προσφέρει για πρώτη φορά φέτος ελληνικής παραγωγής ρύζι Arborio καλλιέργειας που ακολουθεί το βιολογικό πρωτόκολλο.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο gradona.gr για να προμηθευτείτε το ρύζι Gradona από επιλεγμένους συνεργάτες μας που θα βρείτε σε αυτήν.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu